Käsityöt ja chilit

01 joulukuuta, 2010

Pikkusiskon hampaat osa 1

Pikkusiskolla huomattiin sattumalta pari viikkoa sitten poskihampaassa epämääräinen ruskea läiskä purupinnan keskellä. Pikainen soitto hammashoitolaan tuotti parin päivän päähän olevan ajan suuhygienistille katsomaan mitä siellä oikein on. Tulos oli arvattava, reikä. Aika hammaslääkärille reilun viikon päähän, saatesanoina tyyliin "porattavahan se on, laitetaan hammaslääkärille". Tätä oli mielenkiintoista mietiskellä se reilu viikko.

Nyt hammaslääkäri on ohi. Ei porannut kuitenkaan, liian pieni siltään porattavaksi, tarvitsisi narkoosin. Totesi reiän olevan kovapohjainen ja laittoi päälle suojuksen tukkimaan reiän. Se meni ihan mukavasti, hammaslääkäri oli todella rauhallinen henkilö ja kaikin puolin hyvin sai pikkuisen hoidettua. Vähän tietenkin piti kitistä ja parkuakin, mutta ei mitään täyttä kirkumista onneksi. Tarpeen mukaan sitten kuulema isompana avataan suojus ja laitetaan paikka.

Lisäksi hammaslääkäri lupasi hoitaa pinnoitukset ehjiin poskihampaisiin ja aika on jo varattuna 6vk päähän, jolloin tehdään yksi pinnoitus. Käyntejä tulee varmaan lukuisia sen jälkeenkin.

Refluksilääkärimme suositteli S.Mutans -viljelyä tehtäväksi pikapuoliin, kuten itsekin olimme miettineen. Terveysaseman hammashoito ei sitä suostunut ilman lähetettä tekemään ennen kuin 2-vuotiaana (5kk päästä), joten pyysimme hammaslääkäriä laittamaan lähetteen. Mikäli hän ei sitä jostain syystä laita, refluksilääkäri laittaa sen sitten kuulema itse. Viljelyn tulos olisi tarpeellinen, jotta nähdään onko Pikkusisko saanut bakteerin vai onko reikiintyminen yksinomaan mahahappojen tekeleitä. Jos syy on mahahapossa, pieni joutuu pitkäaikaislääkitykselle. Lisäksi meillä pitäisi olla tulossa aika vuorokauden kestävään ruokatorven pH-mittaukseen lastensairaalaan.

Olemme varoneet S.Mutansin tarttumista aivan hirveästi. Xylitolia on syötetty siitä asti kun pastillia on osannut syödä eli lähemmäs vuoden. Isoveljen 2v-viljelytulos oli täysin puhdas ja hänellä on edelleen täysin ehjät hampaat. Hän söi sitäpaitsi rintaa 1v10kk ikään saakka, 4kk kauemmin kuin sisko.

Kaikki Pikkusiskon yläetuhampaat (4kpl) ovat ienrajasta kiillevaurioiden (ns. liitukaries) peitossa. Yhdessä on alue, jossa ei enää ole kiillettä ollenkaan. Yläposkihampaat ovat samoin kiillevauriossa molemmilla puolilla ja sitten toisessa on se reikä. Outoa tässä on se, että vain yläleuan pidempään olleet hampaat ovat kärsineet. Alaleuan kaikki hampaat ja yläleuan 3kk olleet kulmahampaat ovat täysin ehjät. Reikähammas on sillä kyljellä, jolla hänet täytyy nukuttaa refluksin takia.

Nyt yritetään pitää edes tämä tila yllä tehostetulla hoidolla, purukumin pureskelulla (näkyy jo sujuvan ihan hyvin) ja entistäkin tiukemmalla ruokavaliolla. Fluoria on silti varottava antamasta liikaa, ettei tule ikäviä yllätyksiä rautahampaiden kanssa. Ikäviä yllätyksiä ei tee mieli enää saada yhtään.

Ja jotta elämä ei kävisi tylsäksi, on pieni suureksi yllätykseksi saanut viimeisen parin viikon aikana kaksi uutta poskihammasta alaleukaan. Ne ovat vieläkin vähän peitossa mutta jo voiton puolella. Nyt puuttuvat enää yläleuan viimeiset poskihampaat ja tällä hetkellä siis 18 hammasta suussa.

Tunnisteet: ,